Gazet van de carnavalist 2017-2018

Riemst … een klein dorpje in het zuid-oosten van Limburg dichtbij de Nederlandse grens met Maastricht. Het heeft slechts 16.000 inwoners op een oppervlakte van 57 hectare. Het dorpje staat bekend voor de champignons, de mergelgrotten, het wijnkasteel, de muzikaalste gemeente van Vlaanderen, … maar weinig mensen weten dat er in dit idyllische dorpje maar liefst 26 carnavalsverenigingen zijn. De voorzitter van FEN Vlaanderen, Dhr. Jean Jos Lecoque is dan ook fier dat hij een echte Riemstenaar is. Meer bepaald uit de deelgemeente Millen waar CV De Kattedawers de Millerse carnaval terug op de kaart gezet hebben. Er zijn in Riemst 6 optochten. Deze gaan door in Genoelselderen, Kanne, Vroenhoven, Millen, Vlijtingen en Val-Meer. 26 carnavalsverenigingen waarvan er vier groepen een raad van elf hebben. We hebben CV De Knapzek uit Val-Meer, De Witters uit Kanne, De Smokkeleire uit Vroenhoven en KV Albanus III & CV De Sjoemeleire uit Vlijtingen. Deze laatste groep willen wij even in de spotlights zetten.

 

Deze groep is een samensmelting van twee carnavalsgroepen in Vlijtingen namelijk KV Albanus III en CV De Sjoemeleire. Omdat een nieuwe naam kiezen soms toch gevoelig kan zijn hebben ze geopperd om de namen gewoon te laten samenkomen.  Samen met de nieuwe naam werd in Vlijtingen eveneens een carnavalsstoet georganiseerd. Niet zomaar een stoet maar wel een “lichtstoet”. Een volledig nieuw concept in de gemeente waar veel belangstelling voor bleek te zijn. De “nieuwe” groep en de lichtstoet zijn gestart in 2006, inderdaad exact 11 jaar geleden (het wordt nog leuker als je weet dat KV Albanus III in 2017 wel 2x11 jaar bestonden).  Om dit gegeven feestelijk in te zetten werden er voor de voorbij editie van “Lichtstoet Vlijtingen” kosten nog moeite gespaard. Er werd een cijfer 11 van 2.5 meter hoog en met een diameter van 2 meter in het midden van de feesttent geplaatst.

In de beginjaren was het einde van de stoet en het bijhorend carnavalbal altijd voorzien op de Mheerplaats in het centrum van Vlijtingen. De zaal bleek al snel te klein zodat er werd beslist een grote feesttent op de Mheerplaats neer te zetten. Deze werd ook al snel te klein waarna er nog een kleine tent bijgezet werd. Om de omwonenden hun veiligheid en rust wat te verzekeren is er enkele jaren geleden beslist uit te wijken naar een nog grotere feesttent op de parking van het voetbalterrein van Vlijtingen VV  op de Allewijstraat. Wat als een ééndaags evenement begon is nu uitgegroeid tot een driedaags evenement waar het hele dorp een jaar lang op zit te wachten.

de groep voor de 2017 kar

De nummerafhaling op vrijdag voor de stoet werd een heuse artiestenparade van kleppers zoals Big Benny, Alpenzusjes, Fabrizio, Domm & Dööl…  . De tent, die plaats biedt voor meer dan 1000 personen was goed gevuld en het feestje liep door tot in de vroege uurtjes.

Voorzitter Philippe Geelen (tevens FEN-Commissaris) had nog een verrassing voor de feesttent in petto. Om exact 23u11 richtte hij zich tot de feesttent. Hij had  discipelen gevonden die samen met hem een raad van 11 wilden vormen in Vlijtingen. Gehuld in een prachtig kostuum bestegen de dames en heren het podium. De heren een steek in de hand dewelke hen plechtig werd overhandigd door de voorzitter. De raad van 11 van Vlijtingen was een feit. De overige leden werden tevens in een nieuw en fris lichtblauw hemd gestoken en de stemming voor de lichtstoet Vlijtingen was gezet. Het werd, zoals de voorgaande jaren, een top-editie van het evenement.

De volgende editie zal plaatsvinden van 2 tot 4 maart 2018 op de parking aan de Allewijstraat in Vlijtingen.

Laatst aangepast (donderdag, 09 november 2017 09:57)